Gomis, un heroi romàntic

Gomis, un heroi romàntic
Autor:

Juan Ernesto Artuñedo

Dirección:

Juan Ernesto Artuñedo

Tipo de público:

Familiar

Duración aproximada:

45 minutos y coloquio

Nivel escolar:

2do y 3er Ciclo de Primaria y 1er Ciclo de Secundaria

Idiomas:

Valenciano

Sinopsis

Un actor interpretarà a Gomis en totes les etapes de la seua vida i l’altre actor donarà vida a les persones que han sigut importants per a Gomís, com els seus pares a Ontinyent, el Mestre de Capella de València, el seu millor amic Santiago de Masarnau i fins i tot a Rossini. Amb música en directe en cancons originals.

Valors pedagògics

La primera cosa que ens ensenya aquesta obra és que per a fer realitat els nostres somnis cal dedicar els millors anys de la nostra vida, i fer-ho amb passió, perquè sense passió no hi ha art ni vida. La història de Gomis és prou curiosa, i és que el nostre autor és reconegut mundialment per una composició musical feta per a servir al poble, l’Himne de Riego, però el que volia era triomfar en l’Òpera de París.

Però el que ens ensenya la vida és que la música també és i pertany al poble i que quan som nosaltres mateixos donem el millor.

Gomis va patir l’exili, com tants espanyols, per la guerra. França el va acollir i fins i tot el va subvencionar perquè poguera menjar i compondre música. I la història es repeteix. Un segle després, centenars de milers de republicans van haver de deixar la seua pàtria. Hui encara continuen els desplaçaments de refugiats per les guerres, on el primer que es qüestiona són les condicions en què són rebudes les víctimes en països que, de vegades, no volen acollir-los.

Notes de l’autor

Però el que millor resumeix la breu existència del compositor Ontinyentí és el seu esperit romàntic. Però no un romanticisme apocat, encaramel·lat i enamoradís, sinó un romanticisme lliure, lluitador i sabedor que tot canvi s’inicia amb una xicoteta revolució interior.

I la seua ferramenta de canvi era el tinter i la ploma, amb la que imprimia el seu segell personal en les partitures. La música, llenguatge universal del poble. I va ser així com va passar a la història per la composició de l’Himne de Reg.

Encara que la majoria d’historiadors coincideixen en el fet que Gomis haguera preferit que alguna de les seues òperes formara part del repertori habitual de concerts en sales i auditoris europeus.

I és que, a dos-cents vint-i-cinc anys del seu naixement, encara tenim un deute pendent amb aquest extraordinari compositor valencià.

«Gomis, un heroi romàntic» és un xicotet viatge per la seua erràtica vida, quasi nòmada, deguda al convuls període històric que li va tocar viure; un xicotet esbós dels moments més rellevants en la vida del compositor.

Per a realitzar esta tasca, comptem amb dos actors, un que interpreta a Gomis, i un altre que, com un joglar medieval, ens realitza una breu introducció a cada una de les xicotetes històries que comprenen la seua vida.